5 verschillende soorten blusmiddelen

brandblusser keuren

Er bestaan verschillende soorten blusmiddelen, maar hoe kies je de juiste? Dat is afhankelijk van de aard en plek van de brand. Voor verschillende soorten branden bestaan er namelijk verschillende blusmiddelen. Wij zetten ze op een rijtje!

5 typen blusmiddelen

Er bestaan 5 typen blusmiddelen om je brand te blussen:

  • Slanghaspel
  • Schuimblusser
  • CO2-blusser
  • Poederblusser
  • Blusdeken

Mocht je een brandblusser in huis hebben of in huis halen, vergeet dan overigens niet om deze regelmatig te laten keuren. Afgezien van het feit dat dit wettelijk verplicht is, is het enorm van belang voor je veiligheid. Met een goedgekeurde brandblusser ben je altijd verzekerd van een belangrijk hulpmiddel in geval van brand.

Blusmiddel 1: de slanghaspel

De slanghaspel is een veelgebruikte blusmethode. Een brandslanghaspel is aangesloten op het waterleidingnet wat betekent dat het een onbeperkt blusmiddel is. Voor brand zijn drie dingen benodigd: een brandbare stof, zuurstof en de juiste temperatuur. Met het blussen ervan schakel je een of meerdere elementen hiervan uit. Een slanghaspel is geschikt voor branden met vaste stoffen zoals meubels. Blus nooit vloeistofbranden met een brandhaspel. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Blusmiddel 2: de schuimblusser

Een schuimblusser is een van de meest gebruikte blusmiddelen en is erg effectief. Een schuimblusser is geschikt bij zowel vaste als vloeibare stoffen. Door het schuim ontstaat er een laag op de brandbare stof. Dit voorkomt de mening met zuurstof wat ervoor zorgt dat het niet kan branden.

Blusmiddel 3: de CO²-blusser

Last van een elektrabrand? Ga dan voor een CO2-blusser. CO² is een gas dat snel en effectief de zuurstof verdrijft. Het vuur wordt daardoor gedoofd. CO² is bovendien heel schoon en veroorzaakt geen nevenschade. Let wel op: branden met vaste stoffen kun je hiermee niet blussen.

Blusmiddel 4: de poederblusser

Een poederblusser kan gebruikt worden voor branden met vaste stoffen, vloeibare stoffen en gassen. Poederblussers worden veel gebruikt. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren. Het vervelende is wel dat ze veel bijkomende schade veroorzaken. De poeder is namelijk heel erg fijn. Dit dringt door in al je naden, kieren en spleten.

Blusmiddel 5: de blusdeken

Blusdekens zijn heel handig bij kleine brandjes. Heb je een vlam in de pan, een prullenbak in de fik of een aantal oude kranten of boeken aan het branden? Een blusdeken is dan de ideale optie. Bovendien kun je er ook mensen mee blussen. Zorg dat een brandend persoon gaat liggen en stop hem in met de blusdeken. Zo voorkom je dat er nog zuurstof bij het vuur kan.